Hvordan få en bærekraftig hage

 

I løpet av mine år med blomsterdyrking har jeg gjort meg flere erfaringer som jeg gjerne vil dele med dere! Dette er mine tips til hvordan du kan få en mer bærekraftig, bievennlig og miljøvennlig hage eller balkong. Jeg håper de kan være til nytte for deg.

Tid for å så

Mars er en fin måned å begynne forkultiveringen av mange planter, og allerede nå kan du gjøre flere gode og miljøvennlige valg.

  • Når det kommer til forkultivering kan det være praktisk med slike minidrivhus du får kjøpt i butikk. Vit imidlertid at de ofte blir ødelagt etter bare en sesong, plasten er så tynn og blir fort sprø. Hvis man først skal bruke plast er det en fordel å kunne gjenbruke den sesong etter sesong, så det kan være lurt å se etter noe solid. Men husk, du trenger ikke bruke disse drivhusene for å få suksess med spiringen!

  • Soil Blockers er en genial oppfinnelse som passer veldig bra for hobbygartnere. Formene holder år etter år. Null plast, bortsett fra kanskje brettet “jordkakene“ må stå på. Bra for rotutviklingen er det også. Kakene kan dekkes med en transparent søppelsekk eller lignende ved spiring, som du selvfølgelig bruker igjen og igjen.

  • Strengt tatt trenger du ikke masse fancy utstyr. Gamle melkekartonger eller begere fungerer utmerket både til å breiså i, og til å så for eksempel erteblomster oppi. Klipp av toppen og stikk noen hull i bunnen av esken.

  • Du kan også lage minipotter av avispapir og kanskje en teipbit. Da kan du faktisk plante med “potten” på! Du kan bruke en brusflaske som form, eller du kan kjøpe en fin pottelager i tre.

  • Finner du en torvfri og kompostbasert såjord er du heldig. Du kan også lage din egen.

Vanning av bedd og krukker

  • Kveld eller grytidlig morgen er den beste tiden å vanne på, da kommer vannet mest til nytte fordi det ikke fordamper bort i sola. Jeg liker best å vanne på morgenkvisten fordi man da unngår å lage et fuktig miljø for snegler.

  • Tenk på at du bør gi en skikkelig rotbløyte når du først vanner. Masse vann litt sjeldnere, med andre ord. Det er best for planten fordi røttene da trekker nedover. Dryppvanning er økonomisk, men det krever litt utstyr.

  • Dekk jorda, da holder den bedre på fuktigheten. Har du potteplanter eller plantekasser kan du for eksempel dekke med gressklipp. Da tilfører du næring samtidig. Du kan formelig se på planten at den liker det!

Gjødsel og næring

Mitt yndlingstema! Som når du kjøper mat, gjelder det å sjekke innholdsfortegnelsen på pakken. Her er det fort gjort å få noe annet enn det du trodde. Såkalt kugjødselkompost kan inneholde mest torv, og “hagejord“ kan være en lite grei blanding av torv og kunstgjødsel. Både torv og kunstgjødsel liker jeg å unngå av hensyn til miljøet og livet i jorda. Kunstgjødsel kan sammenlignes med fastfood eller steroider for plantene, mens organisk gjødsel er mer som et normalt og sunt kosthold å regne. Hagelands Økojord er god, og ikke minst kompost fra avfallsstasjonen. Pass på at du ikke bruker for mye, da slik kompost kan inneholde tungmetaller. Aller best er selvlaget kompost, for da får du viktige mikroorganismer med på kjøpet! Bare pass på plantesmitte og ugressfrø/-røtter. I tillegg liker jeg å bruke økologisk pelletert hønsegjødsel eller tilsvarende. Og kanskje benmel til løkvekster. Har du krukker eller småplanter kan det være greit med flytende gjødsel i blant. Hva med litt bokashi-vann? Eller gjødselvann av nesle eller valurt?

Dette er huskereglene du trenger:

  • Organisk gjødsel er alltid bedre enn kunstgjødsel/mineralgjødsel!

  • Vær oppmerksom på at flytende gjødsel kan inneholde rester fra sprøyting, hvilket kan skade plantene

  • Dersom du høster mye, må du også gi noe organisk tilbake - for eksempel et lag kompost. Lar du planterestene ligge igjen i bedet etterligner du naturen og får en “overflatekompostering“ som er bra for jord og jordliv.

  • Hønsegjødsel er enkelt og bruke og lett å få tak i. Den inneholder mye nitrogen og virker raskt, så ikke bruk for mye. Her er det håndfuller eller spiseskjeer som gjelder. Et alternativ er lusernepellets, her er nitrogeninnholdet lavere.

  • Husk at for mye gjødsel ikke er bra hverken for plante eller miljø, men alle stauder liker en grunngjødsling om våren og sommerblomstene vil gjerne også overgjødsles.

Blomster og bier

Det er både hyggelig og nyttig å plante blomster humlene (og andre pollinatorer) liker. Du kan hjelpe dem tidlig om våren når det er lite annen næring å finne, og helt gjennom sommeren og høsten. Humler liker spesielt godt åpne blomster, det vil si blomster som ikke er fylt, og så må de selvfølgelig være fri for sprøytemidler. Det kan være krokus, storkenebb, kjempeverbena og mye annet. Se flere tips her

Hva med skadedyr?

Tanken bak økologisk hagebruk er at plantene vil stå bedre rustet i møte med sykdommer og skadedyr. Har du oppdaget lus på plantene dine eller syke plantedeler? Klipp vekk den angrepne grenen. Eller spray med grønnsåpeblanding. Eller gi planten et kraftig spyl med hageslangen. Verre er det egentlig ikke. Er hagen hardt plaget av snegler, finnes det midler som er godkjent for bruk i økologisk drift. Men det kan være fint å se etter andre løsninger på problemet også. Kan du lokke pinnsvin og padder til hagen? Kan du fjerne gjemmesteder og snegleegg? Kan du forkultivere plantene heller enn å direkteså? Kan du klare deg uten de som sneglene liker best? Det er alltid greit å vurdere flere løsninger.

 
Forrige
Forrige

Minimalistisk og naturlig bryllup

Neste
Neste

Slow flowers