NYHET! Plantedesign for privathager
Vi er glade for å kunne dele at vi fra og med i år kommer til å ta på oss et begrenset antall designoppdrag for privathager. Vi er veldig spente og glade for denne utviklingen i vår lille bedrift, det kjennes som en naturlig vei å gå der vi vil kunne trekke på egne erfaringer med snittblomsthage. På denne måten kan vi dele hageglede og blomsterglede med enda flere og på en ny måte.
Det er Camilla som vil ha mest med hageoppdragene å gjøre. Hun er utdannet agronom med fokus på blomster- og grønnsaksdyrking i urbane områder og hager. I tillegg har hun studert plantedesign ved anerkjente London College of Garden Design. Det er dermed beplantningen vi er aller mest opptatt av. Det betyr imidlertid ikke at vi bare jobber med beplantning av bed - vi jobber også med design og komposisjon av hagen i sin helhet.
Vår stil
Stilmessig trekkes vi spesielt mot en litt naturalistisk og naturinspirert beplantning, enten hagen er organisk og buktende eller stram og formell. Vi er opptatt av at hagen skal være bærekraftig og pollinatorvennlig, og jobber aktivt med dette. Om du ønsker deg en frodig, levende, grønn hage, da håper vi å prate med deg.
Hva kan vi hjelpe med?
En helhetlig og vakkert komponert plan for hagen, tilpasset deg og dine behov.
Skreddersydde planteplaner for eldre hager. Vurdere eksisterende beplantning - hva som bør fjernes, hva som mangler
Konsepter, hageplan og planteplaner for nyanlagte og “tomme” hager.
Planlegging og etablering av store, frodige staudebed
Planlegging og etablering av snittblomsthage, potager eller grønnsakshage
Innkjøp av planter, busker og trær
Hjelp med “rett plante, rett sted”
Rådgivning rundt skjerming, leplanting og funksjonell bruk av planter
Biologisk mangfold i hagen
Når trenger man en plantedesigner?
Som plantedesignere er vi spesialisert på bruk og sammensetting av trær, busker, stauder, sommerblomster, klatreplanter og løk. Vi har en designfaglig kompetanse som anleggsgartnere ofte ikke har, og det er derfor naturlig å hyre inn en plantedesigner dersom du ønsker deg noe mer skreddersydd, frodig og unikt enn standard beplantning av typen gressplen og Thuja.
Vi samarbeider imidlertid gjerne med andre fagfelt - anleggsgartnere spesielt, som gjerne tar seg av de grå elementene i hagen, samt gravearbeid og annet mer teknisk.
Vi kan hyres inn til for eksempel
Prosjekter der hagens rammeverk (støttemurer, stier, sitteplasser, etc) allerede er ferdigstilt, og beplantningen gjenstår.
Prosjekter der det først og fremst er beplantningen som skal oppdateres
Designfasen på et prosjekt, der vi planlegger komposisjonen av hagens elementer og samarbeider med anleggsgartner om selve byggingen.
Hvordan ser prosessen ut?
Alle plante- og hagedesignoppdrag starter med en befaring, eller eventuelt en idétime dersom dere tenker at dere skal gjøre det meste av design selv. På en befaring er målet å kartlegge hagens muligheter og utfordringer, og ikke minst deres ønsker og behov. Trenger dere en plan for hagens rom og soner, eller først og fremst hjelp med å skreddersy beplantningen? Etter befaringen vil dere få tilsendt en oppsummering av samtalen, samt en beskrivelse av hva vi kan tilby og tentativ pris.
Dersom dere ønsker å gå videre med samarbeidet, vil dere motta en kontrakt der det står hva som skal gjøres og prisomfang. Vi begynner stort sett med utarbeiding av konsept, enten det er planteplan eller hageplan dere ønsker. Et designkonsept er viktig for å sette de designmessige rammene for prosjektet - den røde tråden. Konseptarbeidet varierer i omfang, og noen ganger gir det seg litt selv ut i fra deres ønsker og/eller husets og hagens stil. Dere vil uansett få sjansen til å godkjenne designkonseptet før vi går i gang med selve planene for hagen eller beplantningen. Et eksempel på et designkonsept kan for eksempel være: En frodig og fargerik hage med cottage garden-preg, inspirert av Carl Larsson sine malerier. Eller simpelthen: En stramt komponert og naturinspirert hage med mange sammenhengende hagerom som vil kle 60-tallshuset på tomta. Designkonseptet illustreres ved hjelp av mood boards.
Så snart designkonseptet er avklart, begynner vi på planene. Enten en såkalt konseptplan for hagen, eller planteplaner. En konseptplan er omtrent det samme som en hageplan - en 2D-tegning over hagen i fugleperspektiv. Konseptplanen er imidlertid litt mindre gjennomarbeidet og nøyaktig enn en masterplan. Konseptplanen skal godkjennes av dere og dere skal få komme med innspill før den rentegnes og måles opp nøyaktig til en masterplan. Men for mange vil en konseptplan holde - det gjelder for eksempel dersom dere skal gjøre det meste av hagejobben selv og kun trenger et profesjonelt design å jobbe etter.
Dersom dere skal sette bort arbeidet er en masterplan lurt - dere vil da få mer riktige anbud.
Hva nå?
Befaringer gjør vi hovedsakelig fra april-oktober. Om sommeren er vi ofte travle med snittblomstdyrking, det vil si av vi sjelden tegner hage- og planteplaner før høsten kommer, etter å ha vært på befaring i vår/sommermånedene. Tegneoppdrag gjør vi gjennom hele høsten og vinteren. Aller helst har vi planene klare innen februar, slik at vi kan få bestilt inn planter til prosjektet allerede fra vinteren/våren. Utplanting skjer fra vår til høst, men merk at hagen skal være ferdig bygget først - dersom dere gjør byggearbeidet selv tar det gjerne lenger tid å komme i mål med hageprosjektet i sin helhet. For eksempel kan man måtte vente til neste vinter/vår igjen for å få tak i de riktige plantene.
Under kan du se eksempler på noe av det vi har jobbet med til nå.
Vil du vite mer om hva vi tilbyr?