Studio Markblomst

View Original

Sesong og årstid - hva slags blomster er tilgjengelig?

Hos oss som dyrker blomster spiller årstidene - sesongen - en svært viktig rolle. Sesongene kommer med forskjellige arbeidsoppgaver, forskjellige gleder og utfordringer, og ikke minst: vidt forskjellige blomster å høste inn. Hver måned har sin sjarm, sitt særpreg og stemning - fra sart, lys, frisk, lengtende vår, til berusende, frodig og fargesprakende sommer. Vi elsker å oppleve disse skiftningene og blir aldri lei - selv om vi ofte gleder oss til neste måned og det den bringer.

Tanken om sesong er ikke helt rett frem i blomsterverdenen: Innkjøpte blomster som er fløyet inn fra Nederland og andre steder i verden, de blomstene du vanligvis får i butikken, de er dyrket i drivhus. Det betyr at “sesongen” der er noe ganske annet enn når man dyrker blomster på friland i Norge. Så på en måte har vi to sesonger - en for det som er innkjøpt og en for det som han høstes eller sankes lokalt. Tulipaner for eksempel, en typisk vinterblomst i butikken. Men på friland blomstrer de i mai.

Dersom du planlegger bryllup, vil tidspunktet for bryllupet ha stor påvirkning på hvilke blomster som er tilgjengelig. Selv om vi kjøper inn kommersielt dyrkede blomster når det er behov, er målet vårt å gjøre det i minst mulig grad. Først og fremst på grunn av miljøbelastningen det utgjør. Vi mener dessuten man får det fineste bryllupet ved å omfavne årstiden og virkelig jobbe stemningsmessig med det som er i sesong. Tør du å åpne opp for de litt mer uvanlige materialvalgene kan resultatet bli spesielt fint og unikt.

For eksempel: Et vårbryllup kler et luftigere utrykk med blomstrende grener og blader i knopp. Om høsten kan det derimot være flott å ta inn de gylne tonene i bladverk og bregner - her er farger som bidrar til spesielt harmoniske og myke paletter. Det er som hovedregel rikeligst med blomster i hagen i juli og august, noe som innbyr til buketter med mye blomster og mindre grønt. I begynnelsen av sesongen og mot slutten er det mer naturlig å ta inn andre materialer - et utrykk der blomstene vaier ved siden av sankede strå, frøstender, grener og grønt.

Vi får også mange spørsmål om markblomster, naturlig nok - og også de har sin sesong. Hos oss bruker vi markblomster når vi synes det passer og når det er tilgjengelig, men vi gjør det på vår egen måte. Studio Markblomst handler ikke først og fremst om markblomster, men om en estetisk stil som er litt vill, luftig og naturlig, heller enn striglet og stram. Blomstene og vekstene er nøye utvalgt og satt sammen, men kanskje med et inntrykk av å være tilfeldig. Ikke minst handler Studio Markblomst om å velge det som er kortreist, det som finnes lokalt - enten det er dyrket eller i naturen.

Mange lurer på hva slags blomster vi har tilgjengelig, og derfor vil jeg forsøke å lage en oversikt som forhåpentligvis kan være til hjelp.

Blomster i sesong - en begynnelse på en kalender

Januar

Innkjøpt

Februar

Innkjøpt

Mars

Innkjøpt

April

De første løkblomstene kan begynne å titte frem i hagen, som regel Narcisser, men april er som regel for tidlig for å høste kortreiste blomster i hage eller natur. Greiner kan fordrives. Vi belager oss mest på innkjøpte blomster.

Mai

Endelig, måneden for løkblomster! Narcisser, tulipaner og annen løk fra hagen, i tillegg til blomstrende greiner sanket ute. Det er mulig å kjøpe inn pioner.

Juni

I juni begynner det å grønnes ute, og man finner de første markblomstene. Noen stauder og busker blomstrer, men det er for tidlig for de fleste sommerblomster. Vi kjøper inn en del blomster som supplement.

Juli

Sommerblomstene er endelig i gang! Ringblomst, Agrostemma og Ridderspore kommer først. Cosmos og georginer kommer i siste halvdel av juli. Vi høster inn grønne grener og noe ville vekster, men mot slutten av juli er det lite markblomster.

August

Høysesong for georginer og andre sommerblomster.

September

Høysesong for georginer og andre sommerblomster. Trær og busker begynner etter hvert å få høstfarger, og vi sanker inn. Mot slutten av september kjøper vi iblant inn blomster for å supplere.

Oktober

Sesongen for kortreiste blomster er over, men vi kan høste inn fine greiner og kjøpe inn blomster.

November

Innkjøpt

Desember

Innjøpt