Vidunderlige, kortreiste snittblomster

 

Snittblomsthagen vår

Å dyrke blomster har åpnet en ny verden for oss, en mulighet til å komme litt nærmere årstidene og naturen - også midt i byen. Å få se små planter utvikle seg, utforske samspillet i naturen, alt det er utrolig spennende. Og et privilegium, synes vi. For vi merker at det gjør godt å være ute og jobbe, og att på til med noe så vakkert.

 
Erteblomster på Linderud gård
Frodig og kortreist blomsterhage
 

Snittblomsthagen er del av Linderud nærmiljøhage på Linderud gård, og ligger på historisk grunn. Her ble det dyrket korn i riktig gamle dager, da Linderud var lystgård og et mønsterbruk med matproduksjon. I tillegg er vi omgitt at den storslåtte historiske hagen, som består av en viktoriansk par terre hage, terrassert barokkhage, frukthage og ekelund. Samt mange spennende historiske elementer. Vi anbefaler alle å ta en tur rundt i hagen, det er deilig og inspirerende.

Blomsterfeltet ligger midt ute i nærmiljøhagen, sammen med et andelslandbruk og andre små markedshager. Her dyrker vi uvanlige sommerblomster, stauder og løk etter økologiske prinsipper. Hvert år bruker vi mye tid på å finne fram til de fineste og mest unike sortene. Vi har en forkjærlighet for lette materialer i spennende nyanser som bidrar til et unikt uttrykk på binderiet vårt, og det er en glede å kunne bruke disse materialene.

 
 

Men hagen handler ikke bare om snittblomster, den er også et sted for opplevelser som kurs og selvplukk. Folk kommer ofte innom for å kikke og oppdage noe nytt, og vi får mang en hyggelig prat med blomsterglade folk. Den som har tatt seg en tur i blomsterhagen om sommeren kan ikke være i tvil om alt det positive en slik hage gjør, både for mennesker, insekter og dyr. Hvert år nyter vi synet av pollinatorer som mesker seg blant blomstene. Bier, humler, blomsterfluer, sommerfugler, dagsvermere, humlebille. Mye vi ikke kjenner navnet på. Vår hage er derfor ikke bare en produksjonshage. Den er der for pryd og nytte, og for dyrene og pollinatorene.

 
 
 
 
 

Økologisk dyrking, bærekraft og miljø

Her kommer litt “nerding” rundt temaet bærekraft - for dere som lurer på hvordan vi dyrker og hvordan blomstene deres blir produsert. Som dere kanskje har lagt merke til, skriver vi at at blomstene våre dyrkes etter økologiske prinsipper. Men hva betyr det, er det det samme som økologisk? Hva slags dyrketeknikker benytter vi, og hvor ser vi rom for forbedring?


De viktigste grunnpilarene i vår dyrking:

  • Vi bruker ikke sprøytemidler

  • Vi bruker ikke kunstgjødsel

  • Vi gjødsler med organiske produkter, som hønsemøkk

  • Vi passer på å ha et vekstskifte for å forhindre sykdom

  • Vi bekjemper ugress med brakking

  • Vi forbedrer jorda med kompost, planterester og grønngjødsling

Dette er det vi kaller dyrking etter økologiske prinsipper. Men blomstene er ikke Debio-godkjente. For å kunne kalles Debio-godkjent må man gjennom en tidkrevende kontroll som vi ikke har prioritert da vi driver i så liten skala. Men kanskje jobber vi mot det på sikt!

 
 

Hos oss har vi flere utfordringer knyttet til jordsmonn, ugress og drenering. Vi forsøker å forbedre, lære mer og drive mer og mer miljøvennlig. Men vi er ikke utlært, vi er i den spede begynnelsen så å si. Og den som leser seg opp på jordbruk vet at det er fallgruver og små marginer knyttet til for eksempel avrenning av næringsstoffer. Vi håper å naile dette etter hvert!

 
 

Vi har sett mye grønnvasking der ute, og vet at det er en hårfin balanse mellom å fremsnakke gode produkter og å få dem til å virke grønnere enn de faktisk er. Vi forsøker derfor å gi et åpent og ærlig innblikk i hvordan vi dyrker våre blomster. Samtidig vil vi nødig relativisere for mye, for faktum er at den internasjonale snittblomstproduksjonen er forbundet med sprøytemidler som truer miljø og helse, og selvfølgelig utslipp i tilknytning til transport. Alt dette unngår du ved å velge kortreiste snittblomster. I tillegg har vi et utvalg som ikke finnes i de vanlige blomsterbutikkene. Og personlig synes vi de kortreiste blomstene føles vakrere og mer levende!

Likevel: Norge er ikke et enkelt land å dyrke i, med sine korte sesong. Og vi er glad i det vakre. Å unne seg noe vakkert også om vinteren må være lov, synes vi. Og i blant trengs det innkjøp av varer for å få det rette kunstneriske uttrykket. Det hele er en balansegang der vi søker å dytte på i en grønnere retning, uten å bli helt spartanske.

 
Forrige
Forrige

Tips og triks for langt vaseliv

Neste
Neste

Tid for å binde krans!