Kortreist brudebukett - inspirasjon og tips

 

Noe av det hyggeligste jeg vet er å lage brudebuketter, og vi er så heldige at vi får møte mange flotte vordende bruder hvert år. Felles for dem er at de ønsker et naturlig uttrykk, fine farger og kortreiste blomster. Hvis dere har begynt på bryllupsplanleggingen, har du sikkert også begynt å drømme om brudebuketten. Her har jeg samlet noen tips og erfaringer som kan være til hjelp og inspirasjon.

 

Buketten skal kle deg

Jeg vet at buketten er viktig, kanskje aller viktigst når det kommer til blomster. Den blir som et smykke på selve dagen. Målet mitt er å lage en bukett som får deg til å føle deg vakker når du bærer den.

De som kommer til meg har ofte en klar tanke om hvilke farger de liker, og ofte er det farger de også kler godt. Derfor stoler jeg på ønskene dine her. En annen ting som kan være viktig å tenke på, er hvor stor buketten burde være. Er du nett og liten kler du sannsynligvis best en mindre bukett, mens en mer formfull figur tåler en større bukett. Helhetsinntrykket blir mest harmonisk da.

 

Om fargevalg

Et tips: Mange par har en veldig spesifikk fargepalett, men når det kommer til blomster vil jeg faktisk anbefale å ikke snevre inn paletten for mye. Da kan dere gå glipp av de virkelig magiske fargekombinasjonene som iblant kan være vanskelig å forutse i blomsterdyrkning.

Jeg anbefaler å oppgi kanskje to fargenyanser som dere gjerne vil ha + eventuelt en dere absolutt ikke vil ha, og la resten være opptil blomsterdekoratøren. En annen mulighet er å be dekoratøren lage noe i for eksempel lyse toner, pastell eller høstfarger. Altså en mer generell brief som likevel sikrer at stemningen blir riktig. Lyse/duse farger med enkelte friske innslag har vært populært en stund, det samme med ton-i-ton-paletter.

Av erfaring vet jeg at blomstene blir finest når dekoratøren har en viss frihet til å velge spontant ut i fra hva som er tilgjengelig av farger og teksturer akkurat da.

Sesong og årstid

Husk også: Liker du tulipaner, er det hovedsakelig mai som er tidspunktet for de kortreiste. Pioner har du i mai/juni. Georginer i august/september.

Tidspunktet for bryllupet avgjør hvilke blomster som er tilgjengelig, og det fineste bryllupet får du hvis dere omfavner årstiden og virkelig jobber stemningsmessig med det som er i sesong. Tør du å åpne opp for de litt mer uvanlige materialvalgene kan resultatet bli spesielt fint og unikt.

Et vårbryllup kler et luftigere utrykk med blomstrende grener og blader i knopp. Om høsten kan det derimot være flott å ta inn de gylne tonene i bladverk og bregner - her er farger som bidrar til spesielt harmoniske og myke paletter. Det er som hovedregel rikeligst med blomster i hagen i juli og august, noe som innbyr til buketter med mye blomster og mindre grønt.

I begynnelsen av sesongen og mot slutten er det mer naturlig å ta inn andre materialer - et utrykk der blomstene vaier ved siden av sankede strå, frøstender, grener og grønt.




Hva kan du forvente?

Så hva kan du forvente når du bestiller en kortreist brudebukett? Først og fremst delikate og yndige blomster du kanskje ikke har sett før - nettopp fordi de sjelden selges i vanlig blomsterbutikk.

En ny kortreist favorittblomst i år er fattigmannsorkide, en luftig småblomstrete plante i pastellfarger, med intrikate små “ansikter“. Sommerstokkrose var en annen favoritt. Bukettene hos meg er også viltrere, luftigere og mer naturlige enn i de fleste blomsterbutikker. De har også en feminin og romantisk følelse ved seg.

Kortreiste blomster dyrkes på friland i vind og vær, og avlinger kan slå feil. Det gjør at det er vanskelig å garantere enkelte sorter. En kortreist brudebukett passer derfor aller best for deg som ikke ønsker en kopi av noe på Pinterest, men som er åpen for det naturen kan gi idet bryllupet skal stå.

Når det er sagt, er jeg alltid interessert i å bli kjent med hva du liker, og forsøker å jobbe opp mot dine ønsker så langt blomster, årstid, vind og vær tillater. Fordelen her er at din bukett alltid vil være spesielt laget for deg - ingen andre vil kunne få akkurat maken.

Iblant kan det bli nødvendig å kjøpe inn ekstra blomster for å få til det utrykket paret ønsker deg, spesielt tidlig i sesong. Det vil jeg forsøke å informere om, og jeg kan også veilede dere i valgene deres slik at vi unngår miljøbelastningen ved å kjøpe inn.


Holdbarhet

Buketten og resten av blomstene kan som regel hentes dagen før bryllupet, eventuelt samme dag. Den bør stå i vann i kjøleskap frem til den skal brukes. Da holder den seg pen.

 

Har du noe du lurer på angående valg av blomster og brudebukett? Vi hjelper deg gjerne!

 
 
 
Forrige
Forrige

Inspirasjon til høstbryllupet

Neste
Neste

Fotoshoot i Gartneriet på Bygdøy kongsgård